Obsah článku
Kuchyňský prostor je kreativním prostředím, kde se tvoří mnoho nových pokrmů a základů pro radostné chvíle. Bohužel je ale potřeba také pravidelně pečovat nejen o dřez, ale také o odpady a pracovní desku. Jak to udělat, abyste po mnoho let nemuseli volat na pomoc instalatéra?
Dřez stále jako nový
To první, co si přejete, je udržovat váš nový dřez. Když se o něj budete správně starat, po mnoho let vám vydrží jako nový. Zatímco některé povrchy můžete vystavit chemickému i mechanickému čištění, například u granitového dřezu byste vždy měli dodržovat pokyny uvedené výrobcem. Váš dřez tak bude skutečně krásný po mnoho let. Přesto ale musíte dbát i na čisté a průchozí odpady. Jak na to?
Mechanické odstranění nečistot
Když budete odpady pravidelně udržovat, usazované nečistoty budou pravidelně odstraňovány a nikdy se vám nestane, že byste zažili nepříjemnou situaci, kdy odpady přestávají odtékat úplně. Základem je alespoň jednou za týden mechanicky odstranit veškeré nečistoty, na které v rámci odpadu dosáhnete. Postačí vám úklidové rukavice a špejle, případně delší pinzeta. Vše, co můžete, pečlivě vyjměte z odpadu.
Trocha domácího čištění
Pravidelně do odpadů také nalévejte směs, která není agresivní, ale přesto si dokáže poradit s celou řadou usazenin. Připravte si vařící vodu, kterou odpad prolijete. Poté jej zasypejte jedlou sodou. Nechte chvíli působit a přilijte ocet. Vždy si kryjte oči pomocí pracovních brýlí, úklidové rukavice jsou samozřejmost.
Hloubková očista
Jednou měsíčně pak přistupte k chemickému čištění odpadů. Chemické čističe vždy uchovávejte mimo dosah dětí a snažte se je aplikovat, když ve vašem okolí nikdo není. Nejprve opět prolijte odpad vřelou vodou. Poté nasypte čistit na odpady a nechte jej pracovat. Nakonec opět přelijte výsledek chemické reakce vřelou vodou. Nyní stačí uvolněné nečistoty na povrchu opláchnout houbičkou.
Při čištění chemikáliemi vždy udržujte odstup. Někdy se totiž vlivem nečistot objeví gejzír, který by vás mohl poranit.