Akné není jen problémem puberťáků, jak si mnozí myslí. Stále více dospělých žen, ale rovněž mužů, se s ním potýká a hledá řešení, jak se zbavit odpudivých pupínků nebo černých teček. Co způsobuje akné v dospělosti, jaké faktory hrají roli a jak se s boláky účinně vypořádat?

Hned na začátek je pak dobré vysvětlit, že akné není rozhodně estetickým problémem. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění kůže, které může mít dopad i na psychiku. V nejtěžších formách totiž boláky po sobě zanechávají nevzhledné jizvy. O důvod více, proč se více zaměřit na péči o pleť a změnit svůj životní styl.

Proč nás trápí akné i v dospělosti?

Většina lidí spojuje akné pouze s dospíváním a se souvisejícími hormonálními změnami, ale skutečnost je mnohem složitější. Hormony jsou jednoznačně hlavním spouštěčem, ale rozhodně nejsou jediným faktorem, který způsobuje rozvoj červenání a pupínku na obličeji a v horní části těla – na rukou, v dekoltu nebo na zádech. Na pleť má výrazný vliv životní styl – jídelníček, spánek, stres, kouření, nadměrné slunění a také znečištěné prostředí. Kombinace těchto faktorů může způsobit vznik akné v dospělém věku a pupínky mohou klidně trápit i seniory.

Správné čištění pleti je základ

Čistit, čistit a zase čistit. Tuto větu říkají dermatologové především teenagerům, kteří sázejí na zázračné přípravky, které ale nezmohou nic bez pravidelné rutiny. Každodenní pravidelné a důkladné čištění pleti je naprostou nutností pro zářivou pleť. Čištění se radí provádět vždy ráno a večer vhodnými kosmetickými prostředky, které neobsahují alkohol, agresivní chemické látky nebo ingredience způsobující vysušování. Narušená vrchní kožní vrstva je totiž citlivější vůči bakteriím, které se mohou při odlupování dostat na rozsáhlejší plochu. Při čištění se odstraňuje nadměrné množství kožního mazu, bakterie a odumřelé kožní buňky.

Tip na článek:  Přírodní zázrak jménem Kratom

Co na talíři, to na obličeji

Hamburgery, hranolky, pizza, chipsy, bonbony a čokoládové tyčinky? S takovým jídelníčkem není divu, že je pleť šedá až popelavá a náchylná ke vzniku akné. Vlivem nezdravé stravy se mohou objevovat rovněž vrásky a povrch může být povislý, zkonzumované potraviny totiž hrají velmi zásadní roli ve zdraví naší pleti. Pro krásný obličej bez pupínků musí jídelníček stát na obilovinách, zelenině, ovoci, libovém masu a vejcích. Nutností je doplňovat potřebné vitamíny C a E a minerály, jako je zinek, který působí protizánětlivě. Neméně důležitým činitelem je pitný režim, tělo se musí hydratovat zevnitř, aby pleť zůstala pružná a odolná vůči bakteriím.

Méně slunění, více pohybu

Čím ještě podpořit zdraví pleti? Kůže trpí nadměrným sluněním, proto ji zbytečně nevystavujte letním paprskům bez patřičného ošetření krémy s vysokým ochranným faktorem. Nebezpečné UVA a UVB sluneční paprsky mohou způsobit rozvoj onkologických onemocnění, k tomu oslabují pleť, která více inklinuje ke vzniku vrásek. Naopak pomůže pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, protože smog a znečištěné prostředí či kouření taktéž poškozují kožní buňky. Neméně důležitou součástí změny životního stylu je spánkový režim, kůže potřebuje pro svou regeneraci alespoň 7 až 8 hodin každodenního spánku.

Similar Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *