Jiný kraj, jiný mrav
Francie je proslulá vínem a sýrem. Kulinářský zážitek si tak můžete dopřát i doma. A není to jen o vínu. Místními specialitami, které tu stojí za ochutnání, jsou párky z vnitřností, ale i skvělá dijonská hořčice a provensálský med. Pomerančový likér vám doma svou vůní připomene nezapomenutelnou atmosféru.
Itálie vás učaruje pestrou nabídkou těstovin. Pokud jste si minulý týden ještě vychutnávala těstoviny „al dente“ vytříbených italských ingrediencí, můžete si je koupit i domu. Těstoviny různých barev a tvarů lahodí svou chutí, ale i oku. Nezapomeňte ani na rýži Arborio, připravíte z ní chutné rizoto. Dezertní vína nebo citrónový likér vám přinesou zážitky nových rozměrů.
Řecko a jeho důkladné zpracování oliv vás bude lákat rovněž. Nejrůznější druhy odrůd oliv a jejich jiná aromatičnost vám napraví chuťové pohárky. Navíc se z nich precizně vyrábí i olivový olej. Olivy je možno přidávat do pokrmu i doma. Zapečte si je se sýrem nebo rybou a nebudete litovat.
Bulharsko se pyšní velmi dobrou kvalitou svých mléčných výrobků. Nabízí pestrý sortiment zboží, který zahrnuje sladké výrobky, ale i slané. Kravské, ale i ovčí sýry jsou velmi chutné. Růžové květy, ze kterých se připravuje růžová marmeláda, dají medu úplně jinou chuť.
Chorvatsko je charakteristické pro oblast, kde se daří pršutu a dezertním vínům. Určitě si domu můžete odvézt i směs koření – čubrica, která se hodí ke grilovanému masu. Sardinky se špetkou citronu jsou také specialitkou.
Černá Hora vyzívá svými skalisky, oblázkovými a písčitými plážemi, nádherným počasím a také kulinářskými zážitky. Přivezte si domácí slivovici, rakiji, víno, ale klidně i sušené houby, sýry, aj.