Obsah článku
Ořechy obvykle konzumujeme jako zdravé mlsání po celý rok. Přidáváme je do zákusků, müsli nebo si je balíme s sebou jako rychlou a vydatnou svačinu. Ne ke všem se však chováme stejně a leckdy to pramení i z naší neznalosti. Věděli jste například, že nutriční hodnoty lískových ořechů jsou pro naše zdraví příznivější než u mnohých jiných druhů těchto zdravých pochutin?
Všechny druhy ořechů (i ty nepravé, jako jsou například para nebo arašídy) představují bohatou zásobu cenných a hodnotných živin. Jde především o bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Ovšem nabídnou i značně vysoký obsah kilokalorií, takže jíst je každý den po velkých hrstech není bez adekvátní porce pohybu úplně dobrý nápad.
Nutriční hodnoty lískových ořechů
Všeobecně se doporučuje sníst každý den asi jednu velkou hrst ořechů. A jaké si vybrat? Dobrým tipem jsou například ty lískové. V našich podmínkách platí spíše za Popelky. Lísky totiž zdaleka nerostou všude, nerodí tak vydatně jako vlašské ořešáky, a navíc se jen neochotně nechávají vydobýt ze svých skořápek.
Byla by však škoda se jich kvůli tomu vzdávat. Možná to nevíte, ale lískové ořechy jsou perfektní zejména pro sportovce. Dodávají jejich tělu energii, a také množství prospěšných látek. Není náhodou, že různá fit oříšková másla obsahují právě lískáče.
A v čem je jejich tajemství? Pyšní se vysokou energetickou hodnotou a množstvím kvalitních tuků, vitaminů a minerálních stopových prvků. Jmenovat musíme především vitamíny E a skupiny B a z minerálů pak hořčík, vápník, zinek, měď, železo, mangan a draslík. Dopřávat by si je proto měli všichni, kdo milují pohyb. Nejenom sportovci, ale i milovníci turistiky nebo osoby s náročným životním stylem.
Měli byste vědět: 50 gramů lískových ořechů vám dodá dostatek energie přibližně na jednu hodinu fyzické aktivity.
Své využití najdou i v medicíně
Stačí se podívat na východ. Tady si lískové ořechy bere pod patronát tradiční čínská medicína. Doporučuje je při cukrovce II. typu, na podporu slinivky břišní, při potížích s očima a také při stařecké demenci.
Celostní medicína pak vyzdvihuje zejména vliv prospěšných mastných kyselin na naše srdce a cévy. Mohou se totiž podílet na regulaci „špatného“ HDL cholesterolu, který se usazuje na vnitřních stěnách tepen a zanáší je.
V jaké formě jsou lískáče nejchutnější?
Na našem trhu bývají obvykle ve dvou variantách:
- natural s hnědou slupkou,
- blanšírované (pražené a bez slupky).
Obě varianty můžete samozřejmě chroupat jenom tak. Pražené ořechy jsou lépe stravitelné, navíc vás potěší svou intenzivní chutí a vůní. Natural verzi zase lze využít k výrobě rostlinných mlék nebo k aktivaci prospěšných enzymů v ořeších tím, že je přes noc jednoduše namočíte. Každá varianta má tedy něco do sebe a je jen na vás, co si vyberete.
A na fotce vlašské ořechy 🙂 Každopádně lískové oříšky miluju a úplně nejvíc když jsou v čokoládě nebo ve formě čokoládového lískooříškového krému. Pro ten mám extra slabost. Simča