Obsah článku
Řekové už od dávných časů vědí, jak si připravit chutné a zdravé jídlo. Středomořská kuchyně je obecně považována za nejzdravější na světě. Ani vy si neváhejte připravit zeleninové saláty, ryby nebo grilované pochoutky a nezapomeňte k přípravě a k dochucení používat výborný olivový olej.
Výběr olivového oleje
Správný panenský olivový olej disponuje minimální kyselostí a umí zachovat aroma použitých surovin. Využívá se hlavně k ochucení salátů, zeleniny a k marinování masa. Chuť oleje se odvíjí podle zvoleného druhu oliv i na způsobu zpracování. Extra panenské oleje jsou nejlepší a pochází z prvního lisování za studena, kdy se zachovávají původní chutě použitých surovin.
Využití nejen v kuchyni
Olivový olej se využívá i na smažení, tedy v teplé kuchyni a ne, jak je všeobecně známo, jen pro studené pokrmy. Bude vám dokonce vyhovovat více než běžný tuk. Výhodou je, že k přepalování dojde až při hodně vysokých teplotách. Jestliže vám nevyhovuje typická olivová chuť, zaměřte se na nalezení vhodné varianty oleje.
Olivový olej se úspěšně využívá také v kosmetice, na masáže, ve farmacii a lékařství. Díky olivovému oleji budete lépe připraveni na boj proti vráskám a stárnutí. Využívá se na všechny druhy pleti. Kůže je při používání elastičtější, pevnější, hydratuje a je více chráněna před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí. Olivový olej se doporučuje těhotným a kojícím ženám, proti nadýmání, zácpě a ke snížení vysokého krevního tlaku.
Sáhněte po oblíbené variantě…
Chcete mít po ruce kvalitní oleje na vaření? Přímo z Řecka k nám zamířily stále populárnější oleje Terra Creta. Tato varianta olivových olejů je do České republiky dovážena společností Pemap. Do vaší kuchyně se dostanou zcela jednoduše, protože je objevíte v běžných obchodních řetězcích. Vyzkoušejte kvalitu za dostupnou cenu a pochutnejte si na pokrmech s olivovým olejem.